Implantació del Fatty Liver Index en l'Atenció Primària en pacients amb risc d'esteatosi hepàtica per optimitzar el control clínic: assaig clínic aleatoritzat.

Projectes en col·laboració amb altres centres

Aquest estudi té com a objectiu principal avaluar si la implementació de l'Índex de Fetge Gras (FLI) en atenció primària augmenta el nombre d'intervencions sobre l'estil de vida (nutrició i exercici físic) dirigides a pacients en risc d'esteatosi hepàtica no alcohòlica (NAFLD). Donada l'alta prevalença d'aquesta afecció i la seva associació amb trastorns metabòlics, la detecció precoç i el maneig personalitzat podrien tenir un impacte significatiu en la salut cardiovascular i metabòlica dels pacients.

L'estudi es dissenya com un assaig clínic obert, aleatoritzat per clústers, amb dues branques:

  • Rama A - Intervenció: Professionals que disposaran del FLI i rebran formació sobre la seva utilitat i la importància de la NAFLD.
  • Rama B - Pràctica clínica tradicional: Atenció basada en els protocols habituals sense l'ús del FLI.

Com a objectius secundaris, s'analitzarà l'eficàcia de la intervenció en la millora de paràmetres analítics (IMC, LDL, triglicèrids i GGT), el nombre de controls analítics realitzats, el volum de visites mèdiques i d'infermeria, la prescripció d'hipolipemiants i el seu impacte en la despesa assistencial. També es valorarà l'adherència dels professionals sanitaris a l'ús del FLI.

Aquest estudi pretén aportar evidència sobre l'eficàcia del FLI com a eina de detecció i maneig de la NAFLD, i determinar si la seva implantació pot millorar la prevenció i la personalització del tractament en atenció primària. Els resultats podrien ajudar a optimitzar els protocols de detecció i maneig d'aquesta patologia en la pràctica clínica diària.

← Altres projectes

Informació del projecte

  • Nom abreujat: FLI-AP
  • Codi: CSAPG-58
  • Investigadors en el CSAPG Mª Carmen Rosas Gonzalez