I davant del dolor crònic no oncològic, seguim prescrivint opioides?
Projectes en col·laboració amb altres centres
oncològic (DCNO), una condició prevalent que sovint es tracta amb aquests fàrmacs malgrat la manca d'evidència sobre la seva efectivitat a llarg termini. L'ús d'opioides per al DCNO ha augmentat significativament en els últims anys, fet que ha generat preocupació per la seva seguretat i efectes adversos. Actualment, les guies clíniques recomanen un abordatge multidisciplinari amb teràpies no farmacològiques i l'ús d'opioides només en casos seleccionats i amb una monitorització estricta.
L'estudi és de caràcter transversal i es realitza en l'àmbit de l'Atenció Primària al Centre d'Atenció Primària Baix-a-Mar (Vilanova i la Geltrú). Inclou pacients majors de 18 anys en tractament crònic amb opioides (més de tres mesos) i exclou pacients amb dolor oncològic o amb trastorns psiquiàtrics greus. Es recullen dades sobre la prescripció d'opioides, les indicacions, la durada del tractament, l'eficàcia percebuda, la presència d'efectes adversos i l'ús de serveis sanitaris associats.
L'objectiu principal és determinar si la prescripció d'opioides en el tractament del DCNO és adequada en termes de durada i efectivitat. Els objectius secundaris inclouen l'anàlisi del perfil de prescripció (Atenció Primària, hospitalària o urgències), l'ús de tractaments coadjuvants i la càrrega assistencial associada als pacients en tractament amb opioides. L'anàlisi es farà mitjançant tècniques estadístiques descriptives i inferencials, incloent-hi regressions per avaluar possibles factors associats a l'ús inadequat d'opioides.
Aquest estudi proporcionarà informació sobre la situació actual de la prescripció d'opioides en Atenció Primària i facilitarà el disseny de futures intervencions per millorar la seva adequació, minimitzar riscos i promoure alternatives més segures en la gestió del DCNO.
Informació del projecte
- Codi: CSAPG-56
- Investigadors en el CSAPG Jordi Milozzi Berrocal; TFR Nuria Martin