Anàlisi de la utilització dels criteris de CENTOR en el diagnòstic i tractament de les faringoamigdalitis agudes als serveis d'urgències hospitalàries

Projectes en col·laboració amb altres centres

Aquest estudi té com a objectiu analitzar el grau d'adherència als criteris de Centor en la prescripció d'antibiòtics per a pacients adults amb faringoamigdalitis (FA) atesos als serveis d'urgències. La FA és una de les causes més freqüents de consulta en urgències i sovint presenta un repte clínic per determinar la necessitat d'antibioticoteràpia.

Es tracta d'un estudi transversal retrospectiu que inclou pacients diagnosticats de FA als hospitals Residència Sant Camil i Sant Antoni Abat durant dos períodes (setembre-desembre 2021 i setembre-desembre 2022). Els criteris d'inclusió es van establir per garantir que només pacients amb diagnòstics compatibles fossin analitzats, excloent aquells amb altres infeccions concomitants o antecedents recents d'antibioticoteràpia.

La variable principal avaluada és l'adherència als criteris de Centor, utilitzant dues definicions: la proporció de pacients correctament tractats segons aquests criteris i la proporció de pacients amb prescripció antibiòtica que realment complien els criteris per rebre-la. L'estudi també recull informació sobre la presència o absència dels criteris clínics en els informes mèdics i l'elecció del tractament antibiòtic segons la guia clínica recomanada.

Aquest estudi pretén identificar possibles desviacions en la pràctica clínica respecte a les recomanacions establertes i avaluar si factors com l'especialitat del metge responsable influeixen en la decisió terapèutica. Els resultats podrien contribuir a optimitzar l'ús d'antibiòtics en urgències, promovent una prescripció més ajustada a l'evidència clínica i reduint la sobreutilització d'aquests fàrmacs.

← Altres projectes

Informació del projecte

  • Codi: CSAPG-54
  • Investigadors en el CSAPG Mariona Serrano Bilbeny