Associació entre la freqüència de lectures dels sistemes de monitorització flash de glucosa i l’impacte en la qualitat de vida relacionada amb la salut en pacients amb diabetis mellitus insulinodependent
Projectes en col·laboració amb altres centres
Els pacients amb diabetis mellitus tipus 1 (DM1) han de prendre decisions terapèutiques diàries que impacten directament en la seva qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS). Els sistemes de monitorització contínua de glucosa (MCG) han facilitat aquest procés proporcionant dades en temps real. No obstant això, la gestió d'aquest gran volum d'informació pot generar dubtes en la presa de decisions, afectant potencialment la QVRS. Aquest estudi es proposa analitzar la relació entre la freqüència de lectures d'aquests sensors i el seu impacte en la qualitat de vida dels pacients amb DM1.
Es tracta d'un estudi transversal que inclou pacients amb DM1 usuaris de sensors de MCG flash, en tractament amb múltiples dosis d'insulina i atesos a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès. Els criteris d'inclusió són pacients majors de 18 anys amb una evolució de la diabetis superior a sis mesos i que hagin utilitzat el sensor durant almenys tres mesos. Se n'exclouen aquells amb descompensacions greus recents, hipoglucèmies severes freqüents o dones embarassades.
Els participants respondran qüestionaris validats sobre qualitat de vida i es registraran dades clíniques i paràmetres de glucometria dels 14 dies previs a la visita. L'anàlisi estadística es realitzarà amb el programari R i inclourà models de regressió ajustats per variables clíniques. Es preveu que els resultats ajudin a entendre millor com l'ús d'aquests sensors influeix en la percepció de la malaltia i en la qualitat de vida dels pacients, contribuint a optimitzar el maneig de la diabetis en la pràctica clínica habitual.
Informació del projecte
- Codi: CSAPG-52
- Investigadors en el CSAPG David Benaiges Juan José Chillarón Humberto Navarro; Sílvia Ballesta Purroy