Impacte de la implantació d’un cribratge nutricional en pacients hospitalitzats per patologia mèdica aguda
Projectes en col·laboració amb altres centres
Aquest estudi té com a objectiu principal analitzar si la implementació d'un cribratge nutricional sistemàtic en pacients hospitalitzats es relaciona amb una reducció en la durada de l'ingrés hospitalari. A més, es vol avaluar el seu impacte en altres resultats de salut com les infeccions intrahospitalàries, els reingressos, la mortalitat i la necessitat de suport nutricional, així com en l'ús de recursos sanitaris.
L'estudi es basa en una anàlisi retrospectiva de cohorts aparellades (1:1), comparant pacients que han rebut cribratge nutricional i intervenció (cohort 1) amb pacients que no han estat cribrats (cohort 2). L'aparellament es realitza segons sexe, edat, estació de l'any, centre hospitalari, especialitat mèdica i nivell de complexitat del pacient.
La mostra inclourà 393 pacients a cada cohort, hospitalitzats en unitats mèdiques de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) i de l'Hospital Residència Sant Camil (HRSC), amb una estada mínima de dos dies. Es valorarà com a variable principal la durada de l'ingrés, i com a secundàries la necessitat d'intervenció nutricional, l'ús de suplements, la demora en l'inici del suport nutricional, les visites de nutrició i el cost assistencial.
Aquest estudi busca demostrar si la incorporació del cribratge nutricional millora els resultats clínics i optimitza els recursos hospitalaris, permetent una intervenció precoç i eficient en pacients en risc de desnutrició. Els resultats podrien tenir una aplicació directa en la pràctica clínica per millorar la qualitat assistencial i reduir les complicacions associades a la hospitalització.
Informació del projecte
- Nom abreujat: ImCriNut
- Codi: CSAPG-43
- Investigadors en el CSAPG David Benaiges