Resistències i adequació antimicrobiana empírica en bacterièmies per escherichia coli d'origen urinari després de la implantació d'una guia local a un Hospital Comarcal

Projectes en col·laboració amb altres centres

Aquest estudi té com a objectiu analitzar els canvis en l'adequació del tractament empíric antimicrobià en bacterièmies per Escherichia coli d'origen urinari (BEcOU) després de la implementació d'una guia local durant quatre anys. També es pretén descriure l'evolució de les resistències antimicrobianes detectades en aquest període.

Es tracta d'un estudi observacional i prospectiu que inclou tots els episodis de BEcOU en pacients hospitalitzats entre maig del 2017 i desembre del 2020 en un centre sanitari que dona cobertura a 150.000 habitants de la comarca del Garraf (Barcelona). La detecció de sensibilitats i de betalactamases d'espectre estès (BLEE) es va realitzar mitjançant mètodes automatitzats seguint els criteris EUCAST i confirmació de BLEE amb la prova de sinergia de doble disc.

L'any 2017 es va implantar una nova guia de diagnòstic i tractament de les infeccions urinàries, actualitzada anualment segons la microbiologia local i difosa a tots els serveis de l'hospital. Paral·lelament, es va establir un programa d'optimització antimicrobiana (PROA) amb assessorament diari sobre les teràpies antimicrobianes.

Aquest estudi vol avaluar l'impacte d'aquestes mesures en la reducció de la resistència antimicrobiana i en la millora de l'adequació del tractament empíric, per contribuir a una millor gestió de les infeccions greus i optimitzar la utilització d'antibiòtics en l'àmbit hospitalari.

← Altres projectes

Informació del projecte

  • Codi: CSAPG-39
  • Investigadors en el CSAPG David Blancas