Protocol d'estudi pilot sobre "L'avaluació de la qualitat de vida en pacients amb diabetis després de la implantació del monitoratge continu de la glucosa a l'Atenció Primària"

Projectes en col·laboració amb altres centres

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica crònica que afecta milions de persones a tot el món. Un dels principals reptes en la seva gestió és mantenir els nivells de glucosa en sang dins d'un rang adequat, evitant complicacions que poden afectar la qualitat de vida dels pacients. Des de desembre de 2023, els Centres d'Atenció Primària acreditats han començat a implementar la monitorització contínua de la glucosa (MCG) com a part del tractament. Aquest estudi pilot té com a objectiu obtenir dades preliminars sobre l'impacte de la implantació de la MCG en la qualitat de vida de pacients amb diabetis tipus 1 i tipus 2 en dos centres d'atenció primària urbans.

S'ha dissenyat un estudi quasi-experimental de tipus abans-després, sense grup control, dut a terme als Centres d'Atenció Primària CAPI Baix-a-Mar i CAP Vallcarca-Sant Gervasi, a Barcelona.

La població d'estudi inclou pacients adults majors de 18 anys amb diagnòstic de diabetis tipus 1 i 2 que hagin estat candidats a la implantació de sensors de MCG entre l'octubre de 2024 i l'abril de 2025.

Les dades de qualitat de vida es recullen mitjançant el qüestionari ADDQoL, abans i després de la implantació del sensor. A més, es recopilen dades clíniques i sociodemogràfiques a través de la història clínica informatitzada.

S'espera obtenir informació sobre l'impacte de la implantació de la MCG en la qualitat de vida dels pacients amb diabetis. A partir de les dades recollides, es preveu identificar millores en les dimensions avaluades pel qüestionari ADDQoL, així com una major satisfacció amb el control de la diabetis. Aquest estudi oferirà resultats preliminars sobre els beneficis de la MCG en l'atenció primària i el seu impacte en la salut dels pacients.

La implantació de la monitorització contínua de la glucosa en atenció primària podria millorar significativament la qualitat de vida dels pacients amb diabetis. Estudis com aquest contribuiran a millorar l'atenció en la gestió de la diabetis i guiaran futures recomanacions en la implementació de la MCG en entorns d'atenció primària.

← Altres projectes

Informació del projecte

  • Codi: CSAPG-67
  • Investigadors en el CSAPG Alejandra Diego Arce Resident d'Infermeria