El 15 de desembre de 2024 es va celebrar la 33a edició de La Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries, que afecten al voltant de 2 milions de persones a Catalunya.
Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya i les segones que generen més ingressos hospitalaris. Cada hora mor una persona a Catalunya per problemes respiratoris i, per contra, segueixen sent malalties poc conegudes i infradiagnosticades.
Amb l'objectiu de sensibilitzar la població i donar visibilitat a aquestes malalties, la Dra. Núria Rodríguez, pneumòloga del CSAPG, ha participat al programa "El Matí de Canal Blau Ràdio". Durant l'entrevista ha remarcat la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç i la recerca en aquest àmbit.
Les malalties respiratòries
- Malalties respiratòries agudes: les més comunes són causades per virus (el SARS que provoca la Covid o el VRS) o per bacteris (pneumònia, pneumocòccica o tuberculosi).
- Malalties respiratòries cròniques: no tenen cura, generen molt mala qualitat de vida i poden ser mortals. Les més comunes són les malalties obstructives de les vies aèries com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), les bronquièctasis, l'asma, l'apnea obstructiva del son (AOS) i altres al·lèrgies respiratòries.
A Catalunya, cada any apareixen més de 4.000 casos nous de càncer de pulmó i segueix sent el tumor amb més mortalitat en homes. En un 85% dels casos, la causa principal és el tabac, però al voltant d'un 10-20% de tots els càncers de pulmó de la UE estan vinculats a la contaminació.
Detecció precoç
Moltes malalties respiratòries estan infradiagnosticades, com l'MPOC, i d'altres es diagnostiquen quan estan en un estadi massa avançat per poder ser tractades eficientment, com el càncer de pulmó.
És important no normalitzar símptomes respiratoris, com per exemple la dispnea o ofec. Si experimentem sensació d'ofec o dificultat per respirar, és fonamental consultar amb el metge de capçalera per identificar la causa i rebre el tractament adequat.
L'espirometria és una prova mèdica senzilla, ràpida i indolora que es pot fer al centre d'atenció primària. Aquesta tècnica permet mesurar la quantitat d'aire que una persona pot inhalar i exhalar, així com la velocitat amb la que ho fa. Gràcies a aquesta prova, es poden descartar problemes respiratoris o, en cas contrari, detectar senyals d'alerta que indiquin que alguna cosa no va bé.
Prevenció
Com que la majoria de malalties respiratòries cròniques no tenen cura, és molt important la prevenció primària. A més, hem de tenir en compte que el nostre sistema respiratori es continua formant al llarg dels primers 20 anys de vida, per això són tan importants els hàbits que establim en aquesta primera etapa vital.
- És important tenir un estil de vida saludable: practicar esport i tenir una dieta saludable.
- Evitar el consum de tabac, vàpers i xixes, que ens provoquen una pèrdua irreversible de la capacitat pulmonar.
- Vacunar-se contra la grip i la Covid-19
- Rentat de mans
- Posar-se la mascareta en cas de símptomes d'infecció