Més de 170 persones participen en la VII edició de la Jornada d'Ètica de l'Alt Penedès, que enguany portava per lema "FragMents".
| CSAPG

Més de 170 persones han participat en la VII edició de la Jornada d'Ètica de l'Alt Penedès, que enguany portava per títol "FragMents". L'acte s'ha celebrat avui 11 d'abril de 2025 al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès i ha estat organitzat pel Comitè d'Ètica Assistencial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) i el Comitè d'Ètica Assistencial del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès (CSSV), en el marc del Festival VilaPensa.
La setena edició d'aquesta jornada ha aprofundit en el trencament del jo i en reflexionar sobre com l'ètica convida a mirar més enllà de la malaltia, per reconèixer a la persona en la seva totalitat, tot guiant la reconstrucció del jo des del respecte per la dignitat, l'autonomia, la flexibilitat de la identitat i la importància dels valors personals.
A les 9 del matí s'ha iniciat la jornada amb la benvinguda de la Dra. Diana Escolà, presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial del CSAPG, la Dra. Maite Muñoz, presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial del CSSV i el Sr. Jordi Sàbat, representant del Festival Vilapensa.
La conferència inaugural, que ha portat per títol "La insuportable lleugeresa del jo", i ha anat a càrrec del Dr. Bernabé Robles del Olmo, neuròleg i membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya.
Després d'una pausa s'ha celebrat una taula rodona moderada per la Laia Paretas, periodista. En primer lloc, la Dra. Pilar Pérez, metgessa especialista en Medicina Interna a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i membre de la Fundació Visual TEAF i de l'Associació AFASAF, ha parlat sobre el trastorn de l'espectre alcohòlic fetal. Segons la Dra. Pérez "L'exposició prenatal a l'alcohol afecta al desenvolupament físic i neuropsicologia del fetus de manera irreversible. Només el 20% dels nens tenen manifestacions físiques, però la majoria trastorns psíquics, i en molts casos s'acaben fent diagnòstics equivocats per no tenir en compte que aquests nadons poden haver estat exposats a l'alcohol durant l'embaràs".
Després el Dr. Jofre Padullés, doctor en Antropologia Social i Cultural i Educador Social ha impartit la conferència "El jo trencat en el sensellarisme: estigma, identitat i exclusió". Durant la seva intervenció ha explicat que " Una persona que viu al carrer pateix un gran impacte a nivell físic: deteriorament ràpid del seu cos, dolors musculars, problemes de pell, vulnerabilitat... I també a nivell mental, ja que tenen una exposició constant a la solitud i l'estat d'ansietat. A més, tot això s'agreuja, ja que les persones sense llar tenen un accés limitat al sistema sanitari".
Per últim, ha intervingut el Dr. Jeroni Muñoz, metge especialista en geriatria i gerontologia del Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès (CSSV). Ha parlat sobre la pèrdua del jo en les demències. Ha afirmat que "Tenir demència té conseqüències a nivell físic, psicològic i també emocional. Les persones a les que se'ls dona aquest diagnòstic acostumen a actuar amb ira, irritabilitat...ja que és una notícia que sol tenir un impacte molt negatiu. Després ho assimilen, racionalitzen i solen preguntar què poden fer al respecte. Tot i això és un tipus de diagnòstic que sempre s'ha de donar, ja que han de poder saber la veritat per poder prendre decisions".
Finalment, s'ha comptat amb la presència del Sr. Màrius Serra, escriptor i periodista, que ha parlat sobre "el jo invisible" a partir de l'experiència de nou anys com a pare d'un fill amb paràlisi cerebral. En la seva intervenció ha incidit en què "Tenim poder en la mirada, ja que la nostra percepció de la realitat depèn de com la mirem".
El tancament de la jornada ha anat a càrrec de la Sra. Sira Torres, directora d'atenció a Pacients i Famílies del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès.