El meu diari d’UCI: un quadern que ajuda als pacients a entendre tot el que han viscut durant l’ingrés a la Unitat de Cures Intensives del CSAPG
| CSAPG
La Unitat de Cures Intensives (UCI) del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) impulsa la iniciativa "El meu diari d'UCI", un quadern en el qual familiars i personal de la unitat poden escriure al pacient tot el que està vivint durant la seva estada, amb l'objectiu d'ajudar-lo a entendre els seus dies ingressat a la unitat.
Durant el temps d'hospitalització en una UCI, els pacients experimenten diferents situacions a nivell físic i psicològic, les quals poden comprometre la seva percepció, orientació i memòria. Després de la seva estada, alguns pacients no tenen records o en tenen no del tot reals. Per fer front a aquesta situació, la família i el personal de l'UCI poden escriure aquest diari perquè el pacient pugui llegir-lo durant la seva recuperació. Aquest quadern també pot ajudar a que la família pugui assimilar tot el procés.
El personal de la UCI informarà als familiars del pacient que existeix aquest quadern. La idea és que puguin escriure sobre qualsevol cosa que considerin que pot interessar al pacient: el seu estat i evolució, les mesures mèdiques, les fites de la recuperació, els seus sentiments, preocupacions i pors i, fins i tot, explicar fets que estiguin passant al seu voltant durant la seva estada. Una vegada el pacient comenci la seva recuperació, podrà llegir-lo i seguir escrivint ell mateix.
Aquesta iniciativa està emmarcada dins del projecte d'Humanització de la UCI (HUCI) del CSAPG, en el que s'està treballant des de l'any 2018. Les portes obertes les 24h i els passejos que curen són algunes de les línies que ja s'estan treballant en el marc del projecte.
La Dra. Sandra Leal, cap de servei de la UCI del CSAPG, destaca la importància que tenen aquestes iniciatives en la recuperació dels pacients: "La incorporació de noves iniciatives dins del marc del projecte HUCI, per facilitar una experiència el més individualitzada, respon a la demanda de pacients, familiars i professionals que valoren molt positivament aquestes petites accions, ja que donen valor a allò que és intangible per a la pràctica mèdica, altament especialitzada i tecnificada. Seguint aquest camí, s'espera seguir avançant amb la incorporació de noves iniciatives, com el seguiment post-UCI, amb la finalitat de donar una experiència 360 que englobi els tres principals actors de l'assistència sanitària: pacient, família i professionals".