Tens dolor persistent després d’una pròtesi de genoll? T’estem buscant!

| CSAPG

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) busca pacients per treballar en un assaig clínic que es basa en determinar si una nova tècnica, l'ablació per radiofreqüència, pot conduir a una millora del dolor i la discapacitat del pacient, en el transcurs dels 3 mesos posteriors a ser intervingut d'una artroplàstia de genoll, és a dir, després d'una implantació de pròtesi de genoll.

Per posar en marxa l'estudi es busquen pacients que compleixin amb els següents criteris:

  • Homes i dones majors de 40 anys
  • Operats per artroplàstia de genoll (implantació de pròtesi de genoll)
  • Amb dolor crònic al genoll on es va implantar la pròtesi, mínim 6 mesos després de la intervenció i menys de 5 anys
  • Dolor molt intens al genoll on es va implantar la pròtesi

No podran formar part de l'estudi els pacients que tinguin dolor agut recent al genoll operat.

Si compleixo amb els criteris, com puc participar?

Si compleixes amb els criteris d'inclusió i vols ser un dels pacients en participar en l'assaig clínic, pots contactar amb la Unitat de Dolor de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès:

L'assaig clínic

L'assaig clínic "Ablación por radiofrecuencia para el tratamiento del dolor crónico post artroplastia de rodilla. Un estudio aleatorio doble ciego. Un nuevo abordaje" està impulsat pel Dr. Italo Pisani, metge especialista en Anestesiologia i Reanimació del CSAPG i responsable de la Unitat de Dolor de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès.

El dolor per osteoartritis de genoll és una de les patologies més freqüents de consulta mèdica. La intervenció ortopèdica amb més èxit pel tractament d'aquesta malaltia és l'artroplàstia de genoll, la qual millora substancialment el dolor, la discapacitat i la qualitat de vida dels pacients que la reben. Tot i això, una part dels pacients que s'intervenen segueixen amb dolor o, fins i tot, els hi empitjora.

Tot i que s'han aplicat diferents tècniques per tractar el dolor post-artroplàstia de genoll, encara no s'han trobat resultats consistents. Per això, el Dr. Pisani proposa realitzar un assaig clínic on s'aplicarà l'ablació per radiofreqüència en diferents branques i nervis del genoll, la qual interromprà els senyals de dolor eliminant el teixit nerviós a les àrees afectades. L'objectiu és millorar el dolor i discapacitat als 3 mesos en pacients amb dolor post-artroplàstia de genoll, en comparació amb pacients tractats amb placebo. Per altra banda, aquest estudi també vol mesurar l'eficàcia de la tècnica per millorar el dolor neuropàtic i millorar els nivells de depressió i ansietat dels pacients, així com determinar si la tècnica és segura.

Es tracta d'un assaig clínic amb potencial per modificar la pràctica clínica habitual, ja que s'espera que els pacients que rebin l'ablació per radiofreqüència tinguin una reducció d'almenys un 50% del dolor i discapacitat en base als 3 mesos.