El CSAPG centra el programa “Cuida’t” en promoure estils de vida i hàbits saludables

| CSAPG

Aquest mes de setembre, el programa "Cuida't" del CSAPG se centra en la promoció d'estils de vida i hàbits saludables.

Alguns problemes de salut s'associen a factors de risc modificables, que son aquells que les persones poden controlar. És per aquest motiu que, el canvi d'hàbits relacionats amb el tabaquisme, l'alcohol, l'alimentació, la higiene bucodental, el benestar emocional i el sedentarisme poden reduir l'aparició o l'agreujament d'alguns problemes de salut.

Aquest mes, des dels perfils d'Instagram del CSAPG i del CAPI Baix-a-Mar, es publicaran 6 vídeos, en els quals professionals de la salut parlaran sobre com potenciar els estils de vida saludables.

El projecte de promoció de la salut "Cuida't" sorgeix de la implementació d'un dels objectius estratègics del CSAPG, que és proporcionar recursos a la població de referència perquè puguin incrementar el control sobre la seva salut i, en conseqüència, millorar-la. A través d'aquesta iniciativa s'ofereixen activitats, tallers, continguts a xarxes socials, xerrades o articles, dirigides a la ciutadania amb la finalitat de fomentar la cultura de l'autocura i promoure hàbits saludables.

El tabaquisme

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, respiratòries i el càncer. S'estima que cada any moren gairebé 10.000 persones a Catalunya per malalties ocasionades pel consum de tabac o l'exposició al fum ambiental.

El CAPI Baix-a-Mar compta amb una Unitat de Tabaquisme que ofereix acompanyament a totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar. Segons les dades de l'ESCA 2023, el 59% de les persones que fumen han rebut consell i/o ajuda per deixar de fumar, i l'any passat van deixar de fumar 61.100 persones ateses pels equips d'atenció primària.

L'alcohol

L'alcohol pot causar més de 200 malalties, lesions i altres problemes de salut, com ara malalties del fetge, cardiovasculars i càncer. Beure alcohol també pot provocar problemes de salut mental i addicció. Segons dades de l'ESCA 2023, la prevalença del consum de risc d'alcohol en la població de 15 anys i més és del 5,4%.

El CAPI Baix-a-Mar ofereix atenció i acompanyament a totes aquelles persones que tinguin problemes amb el consum d'alcohol amb l'objectiu de reduir o eliminar-ne el consum. Segons dades extretes d'un cribratge del consum de risc d'alcohol a Catalunya al 2022, es va registrar una taxa del 40,91% i una reducció de consum de risc en 35,6% de la població que va rebre consell des del seu centre d'atenció primària.

Una alimentació saludable

L'alimentació és clau per mantenir un bon estat de salut. Seguir una alimentació saludable contribueix a la prevenció de malalties, com per exemple les cardiovasculars, la diabetis o l'obesitat.

Des del CAPI Baix-a-Mar es promou el consum d'una dieta mediterrània des de la infància, amb l'objectiu d'assolir hàbits alimentaris saludables i sostenibles, a banda d'aconseguir un bon estat nutricional.

La salut bucodental

Per tenir una bona salut bucodental cal mantenir un estil de vida saludable. Això inclou una alimentació equilibrada, així com evitar el consum de tabac i alcohol amb la finalitat de reduir el risc de patir malalties com la càries dental o el càncer oral.

El CAPI Baix-a-Mar fomenta la higiene bucodental des de la infància per agafar l'hàbit de raspallar-se les dents, almenys dos cops al dia i especialment després dels àpats. A més, es recomana completar el rentat de dents amb el fil dental per arribar a aquelles zones on no arriba el raspall.

El benestar emocional

El benestar emocional té un impacte important en la qualitat de vida de les persones i afecta en tots els àmbits. Segons dades de l'ESCA 2021, aproximadament 1 de cada 4 persones té malestar emocional i gairebé 1 de cada 10 té diagnosticada una depressió moderada o greu.

El CAPI Baix-a-Mar compta amb un Servei de Benestar Emocional Comunitari que té com a objectiu la promoció i la prevenció del benestar emocional de la població de referència. Des del centre es promouen diferents espais on poder compartir, escoltar i trobar noves eines per gestionar situacions que provoquin malestar emocional.

El sedentarisme

Actualment, els avenços tecnològics han creat un entorn que afavoreix les conductes sedentàries, especialment en el cas dels infants i adolescents. El sedentarisme augmenta la predisposició a patir diversos problemes de salut, com ara malalties cardiovasculars, trastorns de salut mental, sobrepès i obesitat, diabetis mellitus tipus 2 i càncer.

Des del CAPI Baix-a-Mar es recomana realitzar, com a mínim, 550 minuts d'activitat física a la setmana, ja sigui realitzant activitat física o adaptant més mobilitat a les activitats diàries.