L’estiu és nostre! Parlem sobre el colesterol amb el Dr. José Carlos Molina i sobre la reproducció assistida amb la Dra. Mariona Monera.

CSAPG

El CSAPG col·labora amb el programa "L'estiu és nostre" de RTV Vilafranca, un magazín amb contingut d'entreteniment i actualitat presentat per la Judit Benages i la Caterina Tallón.

Aquest programa compta amb una secció on es tracten temes de salut a través d'entrevistes a professionals especialistes de l'entitat.

En els últims magazins s'ha parlat sobre el colesterol i sobre la reproducció assistida:
 

El colesterol

  • Dr. José Carlos Molina, responsable de l'Àrea de Cronicitat del CSAPG

El colesterol és una proteïna encarregada de fabricar les membranes de les cèl·lules de tot el cos, produïda pel fetge i per la dieta que portem. És una proteïna necessària, tot i que pot ser perjudicial si en tenim en un nivell elevat, ja que es pot acumular a la paret de les artèries i ocasionar trombosis que generin problemes a diferents òrgans (infart de miocardi, ictus, arteriopatia perifèrica, insuficiència renal crònica...).

El Dr. Molina parla sobre la importància de seguir una dieta mediterrània per controlar els nivells de colesterol i la seva qualitat: evitar el menjar brossa, seguir una dieta variada, consumir aigua suficient, fer ús de l'oli d'oliva...

Veure entrevista (del minut 12:34 al 19:19)


 

Reproducció assistida

  • Dra. Mariona Monera, ginecòloga del CSAPG

La reproducció assistida consisteix en ajudar a la gent que vol tenir un fill i per algun motiu no ho està aconseguint de manera natural. Hi ha diferents tècniques: la més bàsica és la inseminació artificial però després n'hi ha de més complexes com la fecundació in vitro, l'ús d'esperma o òvuls de donants i la criopreservació d'ovòcits.

Actualment la societat està canviant i es retarda més la maternitat, ja sigui per causes socials i/o laborals. El moment de màxima fertilitat està situat entre els 20 i 30 anys, els quals la majoria de gent els passa. La Dra. Monera explica que les tècniques de reproducció assistida funcionen de diferent manera a nivell de sanitat privada i pública, però que des del CSAPG s'està treballant en poder incorporar alguna d'aquestes tècniques a la cartera de serveis.

Veure entrevista (del minut 11:38 al 17:42)