El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf impulsa la diàlisi peritoneal per promoure l’autonomia i el benestar del pacient

| CSAPG

Aquest mes de juliol fa 1 any que el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha introduït la diàlisi peritoneal a la seva cartera de serveis.  Es tracta d'una tècnica de substitució de la funció renal que es pot realitzar al domicili, de manera que el pacient no s'ha de desplaçar al centre de salut per rebre el tractament. Des de l'inici, ja són 10 pacients del Servei de Nefrologia del CSAPG els que es beneficien de l'ús d'aquesta tècnica.

Què és la diàlisi peritoneal?

La diàlisi peritoneal és una tècnica de substitució de la funció renal que es basa en l'eliminació de les toxines i l'excés d'aigua de la sang a través d'una membrana natural: el peritoneu. Aquesta membrana recobreix i protegeix tots els òrgans abdominals. La diàlisi peritoneal és una tècnica senzilla que consisteix en la introducció d'un líquid especial (solució de diàlisi) dins l'abdomen durant unes hores i el posterior drenatge.

Quins pacients es poden beneficiar de la diàlisi peritoneal?

Tots els pacients amb malaltia renal crònica avançada que precisin tractament de diàlisi podrien beneficiar-se inicialment de la diàlisi peritoneal. Aquesta tècnica està especialment recomanada per a pacients amb vida laboral activa i amb desig d'independència i autosuficiència, gent gran amb bon suport familiar i pacients amb dificultats per a desplaçar-se a un centre de diàlisi. A més, també són candidates aquelles persones amb patologia cardíaca i risc de mala tolerància de la diàlisi convencional.

Quins son els beneficis respecte la diàlisi convencional?

La diàlisi peritoneal té múltiples avantatges respecte l'hemodiàlisi convencional que es realitza en el centre de salut. És una molt bona tècnica pels pacients que inicien la teràpia renal substitutiva, sempre que ells l'escullin. El fet de ser un tractament que es pot realitzar a casa, permet adaptar-se a l'entorn del pacient i a les activitats de la vida diària.

Alhora, la diàlisi peritoneal també permet una major preservació de la funció renal residual i ha demostrat generar menys complicacions i una menor incidència de mortalitat durant els primers anys en què es fa la tècnica, respecte a l'hemodiàlisi convencional. Aquest últim aspecte fa que aquest tipus de diàlisi sigui especialment idònia per aquells pacients candidats a trasplantament renal.

Unitat de Diàlisi Peritoneal del CSAPG

La Unitat de Diàlisi Peritoneal del CSAPG està formada per un metge especialista en Nefrologia i dues infermeres formades en aquesta modalitat de diàlisi.  Actualment, la consulta està situada a l'Hospital Residència Sant Camil.

Aquesta tècnica requereix introduir un tub estret i flexible (catèter peritoneal) fix dins l'abdomen que permet introduir i treure la solució de diàlisi. Aquest catèter el col·loca l'equip de Cirurgia Digestiva i General del CSAPG. Es tracta d'una intervenció senzilla que, habitualment, es realitza sota anestèsia local.

En aquesta Unitat, el personal d'infermeria acull els pacients i els explica com realitzar la tècnica. Un cop l'han après i la poden realitzar de forma autònoma, comencen a fer les sessions a domicili, amb seguiment mensual per part dels professionals de la Unitat.