El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, visita l’Hospital Comarcal de l'Alt Penedès

| Hospital Comarcal Alt Penedès

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha anunciat l'entrada en funcionament del nou edifici de Diàlisi, Formació i Docència la primera setmana setembre del 2024 i del nou servei de Digestiu, que ja ha acollit les primeres visites. La inauguració d'aquests espais se suma a la reforma i ampliació de l'àrea de Rehabilitació, que va entrar en funcionament aquest mes de maig de 2024.

Les obres executades formen part del Pla de remodelació i ampliació d'infraestructures del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG), un ambiciós projecte de reformes per ampliar i millorar la capacitat assistencial, fer créixer la cartera de serveis i actualitzar les instal·lacions dels tres centres hospitalaris que gestiona el CSAPG: l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, l'Hospital Residència Sant Camil i l'Hospital Sant Antoni Abat. El finançament del projecte sorgeix de l'Acord de Govern plurianual de 42 milions d'euros, una inversió del Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya per ser executada entre els anys 2023 i 2027.

El conseller Manel Balcells ha anunciat que Salut ha fet una inversió de 6,4 milions d'euros a l'Hospital Comarcal Alt Penedès per millorar les infraestructures sanitàries i la capacitat assistencial d'un hospital clau al Penedès. I ha concretat que "allà on fa un any vèiem un terreny, ara hi ha un edifici acabat i a punt per iniciar, la primera setmana de setembre, el tractament de diàlisi en unes instal·lacions magnífiques, amb zones d'aïllament, tractament i entrenament, amb tecnologia avançada i un equip de Nefrologia capdavanter. Aquest nou espai suposa un gran guany per la ciutadania de l'Alt Penedès, que ja no s'haurà de desplaçar a Vilanova i la Geltrú per rebre aquest tractament". I ha afegit que el nou edifici acull també "uns espais magnífics per poder consolidar la formació d'infermeria amb complicitat amb la facultat i perquè la docència, la formació contínua i la recerca siguin eixos centrals de l'hospital i del Consorci". El conseller ha visitat els nous espais de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès acompanyat per David Alquézar, delegat del Govern al Penedès; Irene Abad, gerent de la Regió Sanitària Penedès; FranCisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès; Jordi Cuyàs i Olga Farré, president i gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, respectivament, i Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

Nou centre de Diàlisi i Formació i Docència

El nou edifici de Diàlisi i Formació i Docència de l'Hospital Comarcal Alt Penedès és una construcció annexa i enllaçada a les instal·lacions ja existents, que ha comptat amb una inversió de5 milions d'euros. En concret, la construcció de l'edifici ha permès ampliar la superfície de l'hospital en 1.700 m2, que se sumen als 19.000 m2 actuals del centre.

A la planta inferior s'hi ha ubicat la nova Unitat de Diàlisi a l'Hospital Comarcal, que compta amb dues sales de tractament amb capacitat per a vint persones, una sala per a possibles aïllats amb capacitat per a cinc persones, una sala d'entrenaments per a la diàlisi peritoneal i consultes d'ERCA i diàlisi peritoneal. La nova unitat s'ha dotat amb les darreres novetats tecnològiques. Aquest nou equipament permetrà millorar la qualitat de vida de les persones de la comarca de l'Alt Penedès que necessitin rebre el tractament de diàlisi. Fins ara, l'hospital no donava aquest servei al territori i les persones que el necessitaven s'havien de desplaçar a l'Hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú per rebre'l. Ara, amb la posada en funcionament del servei, el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf comptarà amb dues Unitats de Diàlisi: la de Vilanova i la Vilafranca.

Al segon pis s'hi ha ubicat la nova Àrea de Formació i Docència, amb cinc aules, dues d'elles sectoritzables i amb capacitat per a 200 alumnes. També hi ha una sala polivalent de treball, tres sales de reunions i tres despatxos de treball. A través d'aquests nous equipaments, l'hospital disposarà d'una àrea de coneixement equipada amb tecnologia avançada per la formació dels professionals i per la docència dels estudiants de salut de la comarca, i Vilafranca podrà comptar amb un espai docent per a la realització de cursos, seminaris, jornades i congressos.

El proper diumenge 7 de juliol, entre les 11.00 a 13.00 hores, l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès celebra una jornada de portes obertes al nou edifici de Diàlisi i Formació i Docència, dirigida a tota la ciutadania interessada en conèixer l'espai i parlar amb els professionals.

Nou espai pel Servei Digestiu

El Conseller Balcells també ha visitat el nou espai pel Servei de Digestiu, que ha entrat en funcionament a finals de juny del 2024 i que s'ha dissenyat per maximitzar l'eficiència dels procediments i per millorar la comoditat i mobilitat dels pacients i dels professionals.

Aquest nou espai ha comptat amb inversió de 850.000 euros per a l'execució de l'obra, la renovació de l'equipament i l'ampliació dels equips d'endoscòpia. Les noves instal·lacions tenen una superfície de 180 m2, el doble de l'espai disponible fins ara, fet que no només permet atendre l'augment de la demanda, sinó també la complexitat de les endoscòpies i facilitar l'ús de tècniques de sedació.

Amb la nova distribució de l'espai s'ha ampliat l'àrea de recuperació dels pacients, garantint-ne la supervisió directa i preservant la seva intimitat. A més, els nous aparells d'endoscòpia són d'alta definició i permeten una exploració de més qualitat i precisió.

Fins ara, el servei ocupava un espai dins de l'Àrea de Consultes Externes de l'hospital. L'obra, que es va iniciar a principis de setembre de 2023, ha consistit a reconvertir l'espai que fins aleshores ocupava Documentació Clínica -i que va quedar disponible després d'un procés de digitalització de les Històries Clíniques- en unes noves instal·lacions més confortables, amples i adequades a les noves necessitats del Servei Digestiu.

Nou espai pel Servei de Rehabilitació

El nou equipament va entrar en funcionament a finals de maig i ha suposat una inversió de 630.000 euros. La remodelació i ampliació del servei de Rehabilitació s'ha fet amb l'objectiu d'adaptar el servei a les necessitats actuals, millorar les àrees d'atenció als pacients i el seu funcionament, així com els espais de treball dels professionals.

Una de les principals actuacions que s'ha dut a terme ha estat duplicar l'espai de la sala de tractament. Aquesta zona s'ha reconvertit en una sala polivalent que té la possibilitat de separar i diferenciar zones de tractament i, a més, està preparada per a la implantació de teràpies amb noves tecnologies. Dins de la sala s'han creat cinc boxs independents i polivalents per poder aplicar-hi teràpies individuals. El nou servei també compta amb quatre despatxos de visites i tractaments, una recepció interna per a tasques administratives, un despatx de supervisió i coordinació del servei, una sala de treball, un despatx pel personal, dos nous vestuaris i una zona de preparació pels pacients.

El Servei de Rehabilitació ha anat incrementant gradualment l'activitat i els tractaments individualitzats en els darrers anys, fet que ha comportat que l'espai dissenyat inicialment hagi requerit una reforma i ampliació integral, que permeti oferir un servei de qualitat i adequat a la creixent demanda del servei.