Parlem de salut a “El Matí de Canal Blau Ràdio”: la higiene de mans, la humanització de la UCI i la gestió del procés de dol
| CSAPG
El CSAPG col·labora amb el programa "El Matí de Canal Blau Ràdio". Cada dues setmanes, la periodista Elisabet Rovirosa ha realitzat una entrevista a un professional de la nostra entitat per tractar en profunditat un tema de salut en concret.
Durant els mesos de maig i juny s'ha parlat de tres temes:
La higiene de mans
- Sra. Esther Moreno, infermera de control d'infeccions del CSAPG
Rentar-se les mans és imprescindible per prevenir la transmissió d'infeccions, com poden ser la grip o la gastroenteritis. La Sra. Esther Moreno explica que és molt important rentar-se les mans abans i després de manipular aliments, d'anar al lavabo, de tocar animals i quan anem a veure malalts, a banda de fer-ho també quan estan visiblement brutes.
Les mans poden rentar-se amb aigua i sabó, durant 40 o 60 segons, i amb productes de base alcohòlica, durant 20 o 30 segons. Les dues opcions són igual d'adients per eliminar els bacteris que tenim a les mans.
La humanització de la UCI
- Dra. Diana Gutiérrez, metgessa de la Unitat de Cures Intensives del CSAPG
La Dra. Diana Gutiérrez explica que el projecte d'humanització de la UCI consisteix en posar valor a tot allò que és intangible, que no podem tocar a vegades amb els malalts, com és la confiança, la por, l'angoixa i la incertesa que poden viure els pacients, les seves famílies i els professionals, i posar en valor tot allò que genera una estada a la UCI.
El CSAPG treballa amb el projecte d'humanització des de 2017. Algunes de les accions que ja es duen a terme a la UCI són l'obertura de portes les 24 hores, els passejos dels malalts amb la família pel jardí, en els quals fins i tot a vegades han portat a les seves mascotes, i la implicació de la família en la cura diària del pacient, en cas que ho desitgin.
La gestió del procés de dol
- Sra. Cruz Sànchez-Julvé, psicòloga de l'Equip d'Atenció Psicosocial del CSAPG
La mort segueix sent un tabú, ja que és un fet que ens inquieta com a societat. La Sra. Cruz Sànchez-Julvé explica que tots fem moltes coses per intentar no tenir consciència de la mort, però al final és la mort el que ens pot donar més consciència de que la vida té un sentit i l'hem de gaudir perquè sabem que tindrà un final.
La Sra. Sànchez-Julvé posa en valor la importància de demanar suport psicològic quan el necessitem en el procés de dol: "Quan la teva vida no és plaent per tu i el procés de dol t'està interferint en la consecució de la teva plenitud és quan s'ha de demanar suport psicològic. El fet de demanar suport quan cal pot prevenir que, al cap d'uns anys, aparegui un dol patològic que estarà en un procés més disfuncional que si s'hagués demanat el suport abans".