El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf posa en marxa un programa de detecció de potencials donants de còrnia

| CSAPG

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) posa en marxa un programa de detecció de potencials donants de còrnia, autoritzat per l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Aquest permetrà identificar a potencials donants que poden ajudar a millorar la qualitat de vida de moltes persones que ho necessiten.

Segons el balanç anual de l'OCATT, l'any 2023 ha estat el millor any de la història en donació d'òrgans i teixits, amb 384 donants cadàver reals, i amb un total de 1.393 trasplantaments. En concret, la donació de teixits ha augmentat un 7,4% respecte l'any 2022, principalment per l'augment dels donants de còrnia. Cal destacar que el trasplantament de còrnia és un dels més freqüents i que ofereix millors resultats, amb una taxa d'èxit superior al 90-95% al cap de 5 anys.

Davant d'aquesta casuística, el CSAPG considera imprescindible comptar amb un programa de detecció de potencials donants i impulsar programes de formació i divulgació per conscienciar als professionals. També aposta per donar a conèixer a la població la importància i el dret de les persones a ser donants.

Com funciona la donació de còrnia al CSAPG?

Quan una persona està en situació de final de vida a l'Hospital Residència Sant Camil, sempre que ell o ella hi estigui d'acord, es duu a terme la revisió de la seva història clínica, amb l'objectiu de comprovar si el pacient és un potencial donant. Una vegada feta, s'informa als professionals que formen part de la coordinació de potencials donants. Els membres d'aquesta comissió faran una entrevista als familiars del pacient, que seran els encarregats de donar el consentiment per poder organitzar la donació amb el Banc de Sang i Teixits. En cas que el pacient hagi deixat escrit el Document de Voluntats Anticipades (DVA) es tindrà en compte la seva voluntat.

Aquest programa s'ha posat en marxa a l'Hospital Residència Sant Camil però està previst que s'implanti properament a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i a l'Hospital Sant Antoni Abat.

Per qualsevol dubte o sol·licitud d'informació es pot contactar amb la coordinació a través del correu electrònic coordinaciotrasplantaments(ELIMINAR)@csapg.cat.

La Dra. Diana Gutiérrez, metgessa de la Unitat de Cures Intensives del CSAPG i membre de la coordinació de potencials donants, explica que donar còrnia és un procediment senzill: "Només gràcies a la generositat i solidaritat dels donants i de les seves famílies hi ha esperança per a molts pacients i pels seus familiars. Una persona amb pèrdua de visió degut a una malaltia a la còrnia podrà beneficiar-se'n i tornar a veure".