L’Àrea de Recerca del CSAPG participa en un projecte europeu amb l’objectiu de desenvolupar una plataforma per implementar i impulsar l’espai europeu de dades sanitàries
| CSAPG
L'Àrea de Recerca del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) participa en un projecte europeu, anomenat AISym4MED, amb l'objectiu de millorar l'ecosistema de salut digital fent que les dades de salut siguin més accessibles.
AISym4MED es planteja amb la finalitat de superar alguns dels reptes actuals més importants en el tractament de dades mèdiques mitjançant el desenvolupament d'una plataforma que ofereixi a investigadors, enginyers de dades i professionals, un servei de tractament de dades i la possibilitat de compartir-les a tota la comunitat mèdica i científica amb finalitats d'experimentació i modelització.
El projecte està finançat pel programa d'Investigació i Innovació de la Unió Europea "Horizon Europe" i està format per 15 socis de 8 països diferents. Compta amb un pressupost total de més de 6 milions d'euros i té una durada de 4 anys (2022-2026).
Reptes del projecte
- Recol·lecció i tractament de dades de manera repetible, fàcil i fiable
Els recents desenvolupaments en l'àmbit de les tecnologies mèdica, informàtica i de materials (sensors) estan obrint els horitzons de la medicina P4 (predictiva, preventiva, personalitzada i participativa). L'avenç en aquest camp es sustenta en l'execució d'experiments controlats mitjançant el major nombre de dades possibles de manera repetible, fàcil i fiable.
D'aquesta forma, la recol·lecció i el tractament de les dades es torna com un dels puntals del desenvolupament de la medicina del futur. Dins dels múltiples reptes que suposa aquest concepte, es troben barreres com son el tractament de múltiples fonts de dades, les dificultats de desenvolupar i perfeccionar solucions d'aprenentatge automàtic preparats per al consumidor o la interpretació estandarditzada e interoperable dels diferents formats i orígens de les dades.
- Accedir i fer ús de bases de dades compatibles amb el compliment de les limitacions ètiques i legals
La necessitat de la comunitat científica de poder accedir i reutilitzar bases de dades cada cop més grans, ha de ser compatible amb el compliment de les limitacions ètiques i legals, especialment quan es treballa amb dades de salut personal.
En aquest sentit, és essencial el poder intercanviar i gestionar dades entre diferents institucions, i per això el projecte s'alinea amb la Comissió Europea, que està donant suport a la creació d'un Espai Europeu de Dades Sanitàries (EHDS) per promoure aquest intercanvi i donar suport a la investigació garantint que les persones tinguin control sobre les seves pròpies dades personals.
- Reduir la incompletesa, falta de qualitat i dispersió de les dades sanitàries
Les dades sanitàries sovint pateixen d'incompletesa i falta de qualitat. A més, per regla general, les bases de dades es troben disperses per diferents sistemes informàtics d'hospitals, clíniques i governs amb normatives i formats molt diversos. Aquest fets inhibeixen tot el potencial d'impacte que aquestes dades tindrien amb finalitats d'investigació en el sector sanitari.
Socis del projecte
Els socis del projecte són: Fraunhofer Portugal Research (Coordinador), Imperial College of Science Technology and Medicine, Inycom Innovation Technologies, Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, TIGA Bilgi Teknolojileri Anonim Sirketi, Zabala Innovation, Asociación Instituto de Investigación Sanitaria Biocruces Bizkaia, Servicio Vasco de Salud Osakidetza, Time.Lex, Universidade do Porto, Nova ID FCT - Associacao Para a Inovacao e Desenvolvimento da Fct, Ibermatica, Saidot, Utrecht Hospital, and University of Zurich.
Més informació