Parlem de salut a “El Matí de Canal Blau Ràdio”:novetats del Servei de Pediatria, diàlisi i control de les malalties renals, diabetis i complexitat i cronicitat.

| CSAPG

El CSAPG col·laborem amb el programa "El Matí de Canal Blau Ràdio". Cada dues setmanes, la periodista Elisabet Rovirosa realitza una entrevista a un professional de la nostra entitat per tractar un tem de salut en profunditat.

Durant els mesos de març i abril s'ha parlat de:

NOVETATS DEL SERVEI DE PEDIATRIA

Entrevista a la Dra. Adrianna Machinena, cap de Servei de Pediatria del CSAPG

El CSAPG ha augmentat la cartera de serveis de pediatria i per tant, la complexitat. S'ha començat a realitzar algunes proves que permeten que els pacients ja no s'hagin de desplaçar a hospitals d'altres territoris.

La Dr.a Machinena en la seva entrevista assegura que: "La intenció és que el CSAPG proporcioni una atenció integral al pacient pediàtric".

Enllaç a l'entrevista
 

DIÀLISI I CONTROL DE LES MALALTIES RENALS

Entrevista a la Dra. Itziar Navarro, cap de Servei de Nefrologia del CSAPG

Les malalties renals estan classificades en dos tipus: les primàries, que són les malalties específiques de ronyó i les secundàries, que venen derivades de factors de risc (hipertensió, colesterol, diabetis...). En aquest segon cas és molt important parlar de prevenció.

Segons la Dra. Itziar Navarro, "és imprescindible seguir un estil de vida saludable per evitar l'aparició de malalties de ronyó. Cal tenir la tensió controlada, no abusar de la sal, controlar el sucre, caminar i fer exercici adaptat a les possibilitats de cadascú. També tenir una dieta equilibrada".

Durant l'entrevista la Dra. Navarro també parla sobre la Diàlisi i les implicacions que comporta.

Enllaç a l'entrevista
 

DIABETIS

Entrevista al Dr. David Benaiges, Cap de servei d'Endocrinologia i Nutrició del CSAPG

La Diabetis és una malaltia que es defineix per tenir nivells alts de sucre a la sang. La diabetis tipus 2 es genera degut a què els anticossos es fan resistents a la insulina que genera el pàncrees, de manera que s'augmenten els nivells de sucre. Aquesta tipologia pot tenir tres causes: la genètica o l'edat (que no es podem controlar) i l'estil de vida i obesitat, que sí que es poden treballar.

El Dr. Benaiges explica que la posada en marxa de l'Hospital de Dia d'Endocrinologia del CSAPG "ens permet tractar durant el dia a persones que habitualment haurien d'ingressar. En aquest dispositiu s'explica al pacient com s'han de punxar la insulina, com ha de menjar... I se'ls visita uns dies fins que s'estabilitzen".

Enllaç a l'entrevista
 

COMPLEXITAT I CRONICITAT

Entrevista al Dr. José Carlos Molina, Responsable Àrea Cronicitat del CSAPG

Les malalties cròniques afecten a les persones de manera pausada i lenta fins que aquestes pateixen una descompensació o una agudització que pot motivar un ingrés hospitalari. A mesura que passa el temps les persones amb aquest tipus de malalties van perdent capacitats i autonomia i necessiten més ajuda. La població cada vegada té una esperança de vida més llarga i, per aquest motiu, les persones van sumant malalties i acaben tenint problemes per autocuidar-se o que la cuidin. Tot això provoca que la complexitat de l'abordatge no només depengui de la malaltia en sinó de les cures, els professionals i els recursos que necessita aquesta persona per tenir la millor qualitat de vida.

Segons el Dr. Molina, "L'atenció domiciliària té un paper clau en l'atenció a les persones amb malalties cròniques. Per aquest motiu, el CSAPG té com a objectiu potenciar-la i que les persones es puguin recuperar en el seu entorn".

Enllaç a l'entrevista

Altres entrades
Dra. Itziar Navarro
Dr. Jose Carlos Molina