El projecte d’investigació del Dr. Italo Pisani, metge especialista en Anestesiologia i Reanimació, guanyador de la III edició del Premi de Recerca del CSAPG

| CSAPG

El projecte d'investigació del Dr. Italo Pisani, metge especialista en Anestesiologia i Reanimació del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) i responsable de la Unitat de Dolor de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP), ha resultat guanyador de la III edició del Premi de Recerca del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf 2023. Aquest guardó està patrocinat per la Fundació Sant Antoni Abat, dotat amb un premi de 2.000 euros.

L'estudi de recerca porta per títol "Ablación por radiofrecuencia para el tratamiento del dolor crónico post artroplastia de rodilla. Un estudio aleatorio doble ciego. Un nuevo abordaje".

L'objectiu principal de l'assaig és determinar si una nova tècnica, l'ablació per radiofreqüència en diferents branques i nervis del genoll, millora el dolor i discapacitat als 3 mesos respecte a la valoració basal, en pacients amb dolor post-artroplàstia de genoll, en comparació amb pacients tractats amb placebo. Per altra banda, aquest estudi també vol mesurar l'eficàcia de la tècnica per millorar el dolor neuropàtic i millorar els nivells de depressió i ansietat dels pacients, així com determinar si la tècnica és segura.

Es tracta d'un assaig clínic amb potencial per modificar la pràctica clínica habitual, ja que s'espera que els pacients que rebin l'ablació per radiofreqüència tinguin una reducció d'almenys un 50% del dolor i discapacitat en base als 3 mesos. L'estudi encara no està finalitzat.

El jurat que ha escollit el projecte guanyador ha estat format per la Dra. Sara Fuentes Carretero, metgessa de Cirurgia Pediàtrica a l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, la Dra. Àngels Jaén Manzanera, de la Fundació Docència i Recerca de la Mútua de Terrassa, i el Dr. Jesús Ribas Sola, metge especialista en Pneumologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Per tal de triar el projecte guanyador, el jurat ha valorat la rellevància científica, l'originalitat del projecte i la qualitat metodològica. A més, l'avaluació s'ha fet de manera anònima, ja que tots els projectes es presentaven sense la identitat dels investigadors. En total, es van presentar 13 projectes.

Amb aquest guardó s'ha volgut premiar la iniciativa i l'excel·lència dels professionals assistencials del CSAPG que han dedicat temps a la generació de projectes de recerca de qualitat. La recerca mèdica no només fa avançar el coneixement científic, si no que, a més, contribueix a millorar la qualitat assistencial i el nivell docent dels centres on es desenvolupa.

L'entrega del premi es realitzarà en la II Jornada d'Investigació i Recerca que tindrà lloc a finals d'any al CSAPG. Serà una jornada on també es presentaran els projectes d'investigació de l'entitat.