El CSAPG organitza una jornada per donar el tret de sortida al projecte “Hospitalització a Domicili evolucionada als nous temps”

| CSAPG

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) ha celebrat avui una jornada kick-off del projecte "Hospitalització a Domicili evolucionada als nous temps" amb l'objectiu de que tots els professionals de les entitats implicades en l'execució del projecte tinguin coneixement del seu abast, dels objectius globals i específics i del pla d'implantació. Aquest projecte té l'objectiu principal de dissenyar un nou model organitzatiu d'hospitalització a domicili, escalable a nivell català, que inclogui un abordatge integral de la persona atesa.

La jornada ha començat amb una exposició del conjunt del projecte. Posteriorment, s'han concretat aspectes específics vinculats a la reenginyeria del procés, l'experiència del pacient, la plataforma de connectivitat i apoderament del pacient, la quantificació dels costos i el protocol d'avaluació del projecte.

La Dra. Olga Farré, gerent del CSAPG, ha sigut l'encarregada de donar la benvinguda a l'acte. La primera ponència sobre la visió global del projecte l'ha dut a terme el Dr. Joan Miquel Carbonell, director de Docència, Recerca i Innovació del CSAPG. Els àmbits específics de la reenginyeria del procés i l'experiència de pacient han estat exposats per la Sra. Rosa Simón, directora de Qualitat i Organització del CSAPG, i la Sra. Cristina Fontcuberta, de l'Instituto Lean. Tot seguit, la plataforma de connectivitat i apoderament del pacient ha estat impartida pel Sr. Mariano Gutiérrez, director de Sistemes d'Informació del CSAPG, i el Sr. Victor Robert, adjunt a la coordinació de les TIC del Departament de Salut, i la quantificació de costos del projecte ha anat de la mà del Sr. Ricard Crespo, director Econòmic Financer del CSAPG, i el Sr. Pere Oliveras, director Econòmic Financer d'ALTHAIA. Finalment, la Dra. Maria Glòria Torras, cap d'Innovació del CSAPG, ha presentat el protocol d'avaluació del projecte aprovat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS).

Després d'una pausa, ha tingut lloc l'última part de la jornada amb l'organització d'uns grups de treball simultanis amb l'objectiu de facilitar el primer contacte entre els professionals de les diferents entitats i plantejar l'inici de la línia de treball en qüestió. Els grups s'han dividit en 5 àmbits: tres sobre l'àrea d'aguts, atenció intermèdia i salut mental, relacionats amb els àmbits assistencials on es vol dissenyar el nou model, i dos transversals sobre sistemes d'informació i anàlisi de costos.

El projecte

El projecte "Hospitalització a Domicili evolucionada als nous temps" té l'objectiu principal de dissenyar un nou model organitzatiu d'hospitalització a domicili. La idea és incorporar una plataforma de connexió entre professionals i entre professionals i pacient per tenir una visió única sobre l'estat de pacient, afavorint la continuïtat assistencial, i com a eina d'informació i educació pel pacient i la seva família.

El projecte està coordinat pel CSAPG a través de l'Àrea d'Innovació de la Direcció de Recerca, Innovació i Docència del CSAPG. Formen part del projecte 5 proveïdors més de salut: Althaia-Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Mutuam, Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, Germanes hospitalàries Benito Menni CASM de Sant Boi i la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. A més, es compta amb el suport tècnic de la Unitat de Gestió de projectes de la Unió Catalana d'Hospitals.

Està impulsat i finançat pel CatSalut i forma part dels projectes transformadors que potencien la innovació en el marc del SISCAT. Es va començar a treballar l'any 2022 i està previst que finalitzi a mitjans de l'any 2026.